top of page
Nil Maçin

Dünya’yı Kurtarmak

Yazar: Nil Maçin (11 yaşında)

Editör: Elif İrem Türkel (12 yaşında)                  



Merhaba değerli okur. Bugün sana “Yeryüzüne Düşen Kız” kitabını anlatacağım. Kitabımız Genç Timaş yayınlarının bir kitabıdır. Kitabımızın yazarı Forde adlı İrlandalı biridir. Kitabımızın çevirmeni Elif Nihan. Kitabın kapağı Jeff Langevin tarafından çizilmiştir. Kitap 224 sayfa ve 24 bölümden oluşuyor. Kitap 9-11 yaş aralığına uygundur. Kitabın kapağı hiç değişmemiştir. Kitabın İngilizce adıysa The Girl Who Fell To Earth.


Kitabımızın yazarının hayatından bahsedecek olursak Patricia Forde, 1960’ta Galway, İrlanda’da dünyaya geldi. Patricia 10 yaşında An Taibhdhearc'a katıldı ve burada oyunculuk ve yönetmenlik görevini üstlendi. 10 yıl boyunca öğretmenlik yaptı ve Macnas'ın kurucu üyelerinden biri oldu. İlk kitabı Tír faoi Thoinn’i 1990’da kaleme aldı. 1990-1995 arası Galway Sanat Festivali'nin direktörü olarak görev yaptı. 1995 sonrası Ros na Rún, Aifric ve RTÉ dizisi Fair City gibi televizyon projelerinde çalıştı. 2010’larda çocuk kitapları yazmaya devam etti ve “The Words” gibi eserler yayınladı. 2018’de de “Bumpfizzle The Best on Planet Earth” kitabını yayımladı. Patricia Forde, hâlen Moycullen'de eşi ve iki çocuğuyla birlikte yaşamaktadır.


Kitabın kapak tasarımıysa oldukça ilgi çekici. Kitabın isminin hemen üstünde aşağıya doğru düşen bir kız resmedilmiştir. Kitap isminin altındaysa bir tren ve binalar vardır. Resmin arka planında yıldızlı ve bulutlu bir gökyüzü resmedilmiştir. Ayrıca kapakta yazarın isminin üstünde “Liste ve Son Kelime’nin Çok Satan Yazarı” yazıyordur. Kitabın konusu ise başka bir gezegenden gelmiş 10-11 yaşlarında bir kızın onların gezegeninden olan kötü insanlar ile olan mücadelesini anlatıyor. Kitabın arka bölümünde de Kirkus Reviews ve IrishIndependent adlı kişilerin kitap hakkında yorumları ve “İnsanlığı kurtarmak için ne kadar ileri gidebilirsin?” yazıyor. Bu ikisinin yanında arka bölümde kitabı anlatan küçük bir açıklama yer alıyor. Kitabın içine hiç resim yapılmayıp tüm hikâye okuyucuya ve hayal gücüne bırakılıyor.


Kitabı distopya, macera ve özgürlük tarzı kitapları seven bireylerin bayılarak okuyacağını düşünüyorum. Kitaba bayıldım. Kitap hiçbir şekilde oldu bittiye getirilmemiş ama kitabın bazı yerlerini biraz daha ayrıntılı anlatsaydı o bölümleri aklımda daha iyi canlandırabilirdim. Ben kitabı okurken yazarın kullandığı kelimelere de dikkat ederek okudum ve yazarın kelime haznesinin gayet geniş olduğunu fark ettim. Kitap bittiğinde “Acaba gerçekten başka gezegenlerde hayat var mıdır?” diye merek etmedim değil.


Son olarak kitapta benim en çok ilgimi çeken özelliği sizlerle paylaşmak isterim: Çoğu kitapta dünyamızı kötülerken bu kitapta dünyanın güzel bir yer olduğundan bahsetmiş. Bu hikâyenin yayınlanması, basılması ve yazılması için emek veren herkese teşekkür ediyor, ellerine sağlık diyorum.


bottom of page