top of page
  • Hatice Hira BABUR

Kitapların Gizli Kurdu Benta

Yazar: Hatice Hira BABUR (11 Yaşında)

Editör: Muhammed Furkan ŞEN (13 Yaşında)

Şef Editör: Yağmur KARACAN



Kimi insanlar neden kitaplara bayılır biliyor musunuz? Çünkü ellerine aldıkları bir kitabın ilk sayfasını açtıklarında bir hastalığa yakalanırlar. Neden mi? Çünkü bazı kitapların içinde Benta adlı kurtlar vardır. Hayır, dağda uluyan kurtlara hiç benzemezler. Hatta kat kat küçüğüdürler. Dağdaki kurtların dişlerinin kovuğuna bile yetmezler. Elma kurdu gibi olanlardan bahsediyorum. Hani onlardan korktuğunuz için babanızın her ceviz kırdığında kurt çıkarsa yaptığı o iğrenç şakanın başkahramanı olanlardan. Babanız hepinize yapmıştır o şakayı: "Kızım, bak bir timsah." Hatırladınız mı?


Evet, belki o timsahlar (!) dağın koruyucusu olan dev kurtların dişlerinin kovuğuna yetmez ama insanları hasta etmek için yeter de artarlar bile. Çünkü o kurtlar kitaplarla beslenip orada konakladıktan sonra çok tehlikeli olur ve Benta kurtları olarak geçerler.


Daha çok yeni okuma yazma öğrenmiş çocukları hedef alırlar ve çocuk ilk kitabını açtığında hasta olur. Kitap okuma hastalığı bulaşır. Bu hastalığın çaresi henüz bulunamamıştır.


Heey, sakin olun! Evdeki tüm kitapları çöplüğe taşıttırmak için koruyucu kıyafetli ilaçlayıcılar ve nakliyatçılar çağırmanıza, ani saldırılara karşı hayvanat bahçesinden yalvar yakar bir kurt sahiplenmenize gerek yok! Bunların hepsi şaka. Aksine kitap okumak çok faydalıdır. Yine de sen bir nakliyatçı numarası arıyorsan o başka. Ya da ömrün boyunca kitapların yakınından bile geçmek istemiyor olabilirsin. Bunların hepsi serbest, istediğini yapabilirsin ama önce bu yazdığım yazıyı hele bir oku, ondan sonra kararını ver. Seçim senin.


Kitap okumak tabii ki de sadece herhangi bir bilgiye erişim kapısı değildir. Ya da ona benzer şekilde bilim insanlarının o sıkıcı mı sıkıcı tanımlarından ibaret değildir. Her insana göre başka şeyler ifade ettiğine göre nasıl o sıkıcı tanımlarda son bulabilir? Bir kitapla dünyanız değişebilir ya da başka bir diyara yolculuk edebilirsiniz. Hatta inanır mısınız bir video bile izleyebilirsiniz. Şaka değil ha, gerçek.


Gözünde canlandırmanızı en az beş farklı yetişkinden komut olarak almışsınızdır. Her zaman çok haklı olmasalar da bu konuda biraz haklı olabilirler. Sadece gerçek bir boyutta kitapta yaşananları hayal etmen gerek. Bunu yapmakta uzman olduğunda kargacık burgacık yazılar görmek yerine bir film tadında video izlemek hepimizin tercihidir eminim. Tabii kitap okumanın da gerçekleri var, bilimsel gerçekleri.


KİTAP OKUYAN BİRİNDE GÖRÜLEN YAN ETKİLER


Kitap okumak insanın kelime dağarcığını genişletir. Ve bu kelime dağarcığıyla kendini daha güzel ifade edebilirsin. Öğrencilerin dikkati ve öğrenmesi kolaylaşır. Hayal gücü genişler. LGS’lilerin dikkatine, stresi önler. Bakış açımız genişler, soyut sanat ressamları. Özgüven artar. Yalnızlık hissedilmez. Empati duygusu gelişir. Hafıza genişler. Genel kültür artar. Diksiyon gelişir. Hızlı düşünmeyi sağlar.


Benden bu kadar, arkadaşlar. Ben kitaplığa kaçaaaar. Kim bilir, belki büyütecime bir Benta yakalanır.

Comments


bottom of page