top of page
Zeynep Ahsen Demirlek

Kurt Çukurunda Başlayan Macera

Yazar: Zeynep Ahsen Demirlek (11 yaşında)

Şef Editör: Bilge Özsoy



Bir yazar, şair, sanatçı ve eğitimci olan Lauren Wolk’un “Kurtlara Selam Söyle” adlı kitabının ilk basımı 2021 yılının ekim ayında Parodi Yayınları’ndan çıkmıştır. Kitabın Newberry Onur Ödülü, ALA Dikkate Değer Kitap Ödülü gibi 7 saygın ödülü bulunmaktadır. 2.Dünya Savaşı’nda çocukluğunu geçirmiş Annabelle adlı ana karakterin yaşadığı olaylar birinci kişili anlatımla ele alınmıştır. Romanın teması benzer kitaplarıyla birlikte incelendiğinde çok fazla 2. Dünya Savaşı’nda geçtiği vurgulanmamış olsa da okuyucu olayların bir savaşın gölgesinde geçtiğini rahatlıkla anlayabilmektedir. Örneğin Toz ve Hayaller Kitapçısı kitabında olay 2. Dünya Savaşı ve savaşın ana karakterin hayatı üzerindeki etkisi hakkındayken Kurtlara Selam Söyle kitabında savaş ve etkileri her ne kadar okuyucu savaş döneminde geçtiğini hissedebilse bile yazar tarafından çok fazla vurgulanmamıştır. Aynı zamanda roman, zorbalık, savaş, ölüm gibi bazı temalarından dolayı 11 yaş ve üstüne hitap etmektedir. Yazar 1939 ve 1945 yılları arasını çok güzel anlatmış ve iyiliği, yardımseverliği usta bir şekilde ele almıştır. Ancak bazı flörtöz durumlar, ağır yaralanmalar tarzı öğeler de romanda bulunmaktadır. Bu nedenle bu gibi konulardan hoşlanmıyor veya rahatsız edici buluyorsanız okurken çok keyif almayabilirsiniz.


Ayrıca yazarın bu kitabında çok güzel betimlemeler de bulunmaktadır. “Fakat rüzgâr sözcüklerimi bulutların gölgeleriymişçesine süpürüyordu; kimin işittiğinden çok hâlihazırda söylenmiş olmaları önemliymiş” gibi (sayfa 274). Bu gibi betimlemelerle konu desteklenmiş. Arka kapağı okuduğunuzda bile anlayabileceğiniz şekilde, yazarın kullandığı kelimeler ve cümleleri, onun iyi bir yazar olduğunu gösteren unsurlardan olmuş.


Ana karakterlerden bahsedecek olursak romanın asıl karakteri olan Annabella bir çiftlikte annesi, babası, 2 erkek kardeşi, büyükannesi, büyükbabası ve Lily halası ile yaşayan cesur bir kızdır. Kitabın diğer bir ana karakteri olan Betty ise annesi ve babasının boşanması sonucunda şehirden kasabaya büyükannesinin yanına gönderilmiş zorba bir kızdır. Ve kitabın son ana karakteri olan Toby de gençliğinde yine bir savaşa katılmış olan ve bir tütsü barakasında yaşayan Annabelle’nin ailesi dışında herkesin korktuğu bir adamdır.


Benim kitap hakkındaki fikrim ise şöyle: Kitabın anlattığı olaylar gerçekten de çok sürükleyici ve eğlenceli. Kitap; Annabella adlı ana karakterin yaşadığı maceraların yanı sıra onun hissettiği duyguları, insanlara ve çevreye bakış açısını da ele almış. Bunun yanında karakterleri de çok güzel tarif etmiş. “Zabıta Oleska’nın koca bir yüzü, kırmızı yanakları, şen bir gülüşü vardı ama pek saçı yoktu.” (sayfa 96) Romanın konularından bahsedecek olursak çoğunlukla zorbalık, ölüm, iyilik ve savaşı ele alıyor aslında. Kitabın 3 ana karakteri var ve olaylar onlar üzerinden ilerliyor. Kitabın sonunda da yine o karakterlerin hayatlarındaki değişim ele alınmış.


Roman bende çok büyük etkiler bıraktı diyebilirim. Hatta Lauren Wolk’un en sevdiğim romanı oldu. Ayrıca okurken kendimi ana karaktere de çok yakın hissetmiştim. Yine bahsettiğim gibi yazar karakter betimlemelerini de çok güzel yapmış, okuyucu rahatlıkla hayal edebiliyor. Sonuç olarak Lauren Wolk’un Kurtlara Selam Söyle adlı kitabı, 11 yaş üstüne uygundur ve genellikle akran zorbalığı ile iyilik temaları üzerinden ilerlemiştir. Bence herkesin okuması gereken bir kitap olarak değerlendirilebilir.





bottom of page